Jeśli chcesz pisać wiadomości musisz się zalogować.
Wysłany: wto, 4 maj 2010 o godz. 16:43
Temat postu: jak wyrównać nową działkę?
Przez długi weekend miałem przyjemność kosić swoją nową działkę. Niestety okazało się, że znajduje się na niej sporo kolein, kretowisk i w ogóle to ona nie jest taka jak stół. Wiem, że w połowie będzie rozjechana przez sprzęt budowlany. Natomiast drugą jej część chciałbym już zacząć zagospodarowywać. Czy ktoś ćwiczył może ten temat?
Słyszałem coś o jakimś bronowaniu, walcowaniu...?
Wysłany: czw, 6 maj 2010 o godz. 19:36
Temat postu: Odp: jak wyrównać nową działkę?
podpiam się pod temat;
mam ten sam problem - 1/3 działki będzie nadal "katowana" przez sprzęt budowlany (już nie liczę instalacji oczyszczalni), ale 2/3 mojej działki to to taka trochę "zdziczała" łączka, na której posadziłem jak na razie trochę drzew przy granicach, i tak w środku mi został prostokąt mniej więcej na 20 metrów szeroki, i na 80 metrów długi - no i chciałbym tutaj trawnik;
gleba jet lekka, mocno piaszczysta, i też nie jest to "stół" jeśli chodzi o równość terenu;
no i na razie sobie googlam hasła typu "zakładanie trawnika", czytam i czytam, i tak sobie to w głowie powoli układam, ale jakoś specjalnie się mądrzejszy nie czuję
także również czekam na rady "praktyków", co już ten temat mają za sobą :) - jak najszybciej przygotować teren pod trawnik?
tak myślę, że może coś zasiać jako zielony nawóz (żeby trochę glebę użyźnić - bo jak pisałem nie jest najlepsza) - a po skoszeniu, odczekaniu jakiegoś tam czasu, wszystko powoli, dokładnie i "z sercem" przekopać glebogryzarką, i dopiero zasiać trawę?
wpuszczenie na teren traktora traktuję jako ostateczność - wydaje mi się to trochę za brutalne :)
glebogryzarkę i tak chcę kupić, ale wolałbym ją kupić pod kątem założenia trawnika;
tylko nie wiem, czy mniejszą i poręczną glebogryzarką dam radę przerobić taki kawałek ziemi, czy może pod szesnastoarowy placyk potrzeba już cięższego kalibru?
ale z drugiej strony nie chcę specjalnie pod założenie trawnika kupować jakiegoś większego i droższego olbrzyma, bo pomijając ten trawnik, nie będę już miał potem takich przestrzeni do przekopania "na raz", i do późniejszych prac zdecydowanie lepsze by było coś mniejszego i poręczniejszego :)
a w ogóle to już gdzieś znalazłem opinie, że glebogryzarka się do takich prac nie nadaje, choć w większości artykułów o zakładaniu trawnika, glebogryzarka jest jednym z głównych bohaterów :)
pozdrawiam i czekam na wpisy bardziej doświadczonych
Wysłany: czw, 6 maj 2010 o godz. 21:09
Do niwelacji terenu warto wykorzystać ziemię z wykopów ( jeśli jest odpowiedniej jakości - na naszej działce był poniemiecki sad - ziemia super ale jest kilka zaglębień i pagórków) Warto przygotować teren "chemicznie" przy pomocy selektywnego działającego herbicydu co by trawa ładnie rosłą a chwasty wyginęły. Na 16 arów to już mały traktor może bez wstydu wjechać
Wysłany: czw, 6 maj 2010 o godz. 22:22
właśnie zaprosiłem osobę dysponującą ciągnikiem i odpowiednimi końcówkami. :) Sam dyponuje zdecydowanie mniejszą powierzchnią, ale stwierdziłem, że szkoda zdrowia na takie "amatorskie" grzebanie w ziemi. Po wizycie dam znać co zostało ustalone.
Wysłany: pią, 7 maj 2010 o godz. 10:16
no, ciągnik u mnie byłby może i najkrótszą drogą - tym bardziej, że mam pod ręką paru rolników z traktorem, którzy pewnie by mi ten skrawek ziemi zaorali "za flaśkie", ale glebę mam słabą, i boję się, że taki ciężki sprzęt wyczesze mi do końca tę odrobinę warstwy urodzajnej, i że będę miał plażę zamiast trawnika; dlatego chyba będzie najpierw coś zasiane jako zielony nawóz, a potem to lżejszym sprzętem przemielę;
a co do traktorka, to pewnie kiedyś się pojawi, ale działkę mam na skraju wsi, jeden sąsiad, a z dwóch stron las i teraz, gdybym go zaczął garażować w blaszaku to pewnie długo bym się nim nie najeździł :) - prędko by został "uprowadzony" :)
Wysłany: pią, 7 maj 2010 o godz. 19:58
Nie musi być to od razu Fendt 818 najlepszy byłby traktorek sadowniczy Kubota ( m4800 ) z glebogryzarką i walcem powinna spokojnie wystarczyć. Trawę można początkowo wysiać razem z konieczyną trawnik szybciej zrobi się zielony, a po roku kiedy trawa się zagęści spryskać
Wysłany: sob, 8 maj 2010 o godz. 00:08
Ale po co trawa z koniczyną? potem trudno to wytępić. A są sposoby na szybszy wzrost trawy- nawóz, folia, trawa z rolki - ta to jest błyskawiczna:) ... zresztą ja wolę żeby trawa wolniej rosła a była "czysta"
Wysłany: nie, 9 maj 2010 o godz. 15:37
Trawa z rolki bardzo dobry pomysł a jeszcze bardziej kosztowny ( zwłaszcza dobrej jakości nie zachwaszczona itd) może jak ktoś potrzebuje 10-20 m to ok ale nie powyżej 1000 ( mnie nie stać ). Folia pomaga tylko przyspieszyć kiełkowania trawy a właściwy stan osiąga po kilku sezonach. Co do "tempienia" to trawy należą do jednoliściennych a konieczyna do dwuliściennych więc nie wiem w czym problem...
Wysłany: nie, 16 maj 2010 o godz. 16:13
już jestem po ustaleniach. Postanowiliśmy w pierwszej kolejności zaorać całą działkę. Musimy jednak poczekać aż przestanie padać i działka troszkę przeschnie. Następnie liczymy na troszkę deszczu, aby ziemia zbiła się po zaoraniu. Wjedzie się wtedy ponownie z broną. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. :)
Jeżeli chodzi o koszty to oranie 70zł, bronowanie 100zł.
Wysłany: czw, 20 maj 2010 o godz. 22:53